Goście & Atrakcje Specjalne

Zwiedzania tematyczne
Jak co roku na Krzyżakonie będzie można wziąć udział w unikatowych zwiedzaniach Malborskiego Zamku! Tajemnicze, normalnie zamknięte dla zwiedzających, lochy zamku, niesamowite wystawy bursztynu czy detale architektoniki zamku, które reszcie na codzień umykają to tylko jedne z wielu fantastycznych rzeczy, które odsłonią przed wami nasze fantastyczne trasy zwiedzania!
Szponem i Mieczem
Szponem i Mieczem jest grupą młodzieży, której celem jest edukacja w zakresie historii sokolnictwa oraz biologii ptaków szponiastych i sów. Młodzież na co dzień opiekuje się ptakami ułożonymi sokolniczo. W posiadaniu grupy znajdują się zarówno sokoły, jak i jastrzębie i sowy. Zespół prowadzi pokazy lotów swoich podopiecznych, podczas których można dowiedzieć się wiele o ich życiu i sokolnictwie w wiekach minionych.
Michał Gołkowski
Jako pisarz zadebiutował w 2013 roku książką „Ołowiany Świt” i od tego czasu wydał rekordową ilość 14 książek osadzonych w 5 różnych uniwersach!
Wszystko zaczęło się od lektury książki „Ślepa Plama” Wiktora Noczkina, którą Michał przetłumaczył zresztą później na język polski. Pomysł na własną historię kiełkował, a gdy dojrzał, Michał napisał swoją pierwszą powieść w zaledwie półtora miesiąca! Potem przekonał Fabrykę Słów, by tę książkę wydała i tym samym stał się dumnym ojcem polskiego S.T.A.L.K.E.R.a.
W tamtym momencie nastąpiło zwolnienie blokady maszyny losującej i od tego czasu Michał składa w wydawnictwie dwie-trzy książki rocznie. I nie są to same historie z Fabrycznej Zony! Jego książki krążą pomiędzy tematyką stalkerską, alternatywną historią czy fantasy, są przepełnione czarnym humorem i absurdem, a pojęcia „świętości” Michał zdaje się nie uznawać.
Fechtschule Gdańsk
Fechtschule Gdańsk zajmuje się badaniem oraz rekonstrukcją Europejskich Sztuk Walki bez zbroi z okresu od Średniowiecza do epoki Nowożytnej.
Pracują w oparciu o zachowane źródła historyczne (m.in. traktat Petera von Danzig z 1452 roku), współczesne sztuki i sporty walki.
Za cel stawiają sobie odtworzenie dawnej sztuki fechtunku europejską bronią białą oraz wypracowanie metodyki bezpiecznego treningu.
Na Krzyżakonie zaprezentują swoje umiejętności w pokazie fechtunku oraz spróbują przekazać trochę swojej wiedzy konwentowiczom w warsztatach długiego miecza!
Barbara Karlik
Harfiarka, wokalistka, pieśniopisarka, tancerka i naukowiec studiująca historię wczesnej harfy celtyckiej.
Miłośniczka fantastyki i kotów. Smoczyca, której skarbem są dobre i niezwykłe osoby. Na harfie gra od 2001 roku, zajmuje się zarówno rekonstrukcją dawnych technik gry, jak i badaniem tradycji i budowy dawnych harf. Lubi grać w erpegi i larpy.
asaulski
Arkady Saulski
Debiutował w 2010 roku w „Nowej Fantastyce” opowiadaniem „Dzieci Syberyjskie”, ale na kilka lat porzucił działalność pisarską, by powrócić w powieściach „Czarna kolonia” (2016) i Wilk (2016).
W 2017 roku wydał swoje opowiadanie w antologii „Ostatni dzień pary 2”. Przez wiele lat samego siebie określał mianem Mistrza Drugiego Miejsca. Jego opowiadanie „Husarze Śmierci” zdobyło bowiem drugą nagrodę w konkursie „Stwórz Swoją Historię”. Opowiadanie „Księga Ostrzy” zajęło także drugie miejsce w konkursie literackim na opowiadanie kobiece „Dylematy Singielki” – był jedynym męskim laureatem konkursu.
W dzieciństwie chciał być archeologiem, potem filmowcem, ostatecznie odnalazł się w tworzeniu literatury, bo jak sam mówi „dla literatury wystarczy tylko kartka i długopis”.
Najbardziej lubi spacery i długie rozmowy z żoną oraz rozgrywki Warhammera. Doskonale sprawdza się jako kura domowa, chociaż od dzieciństwa walczy z kapciami, które uznaje za element systemu domowej opresji.
Bogdan Gałązka
Bogdan Gałązka
Szef kuchni w zamkowej restauracji Gothic, absolwent Akademii Kulinarnej Kurta Schellera i jednej z najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych na świecie – Culinary Academy of New York. Autor książek kulinarnych poświęconych kuchni Zakonu Krzyżackiego oraz królów polskich na Zamku w Malborku.
Mistrz w zaciszu zamkowego ogrodu odkryje przed wami tajemnice kuchni dostojników Zakonu, a sam wykład połączony będzie z drobną degustacją.